martes, 19 de junio de 2012

HISTÒRIA DE LA XOCOLATA


L'origen del cacau es troba a Centre Amèrica. El nom prové de la llengua indígena náhuatl: xocóatl.
Es creu que els olmeques van ser els primers cultiadors de cacau, que vivien al sud del golf de Mèxic.
Els maies, que eren un poble molt més ric que els omeques, van difundir l'ús del cacao. En aquella època, fa 300 anys, el cacau s'usava per: prendre com a infusió(breuatge de rics), amb finalitats curatives i com a moneda.
Després, els maies van portar el cacau al sud on hi havien els asteques.
Quan els conqueridors van arribar a Amèrica, Colom va portar als Reis Catòlicsuns quants grans de cacau, però com no sabien usar-los es van quedar olvidats.
Al cap d'un temps, Hernán Cortés, un conqueridor espanyol que va anar a Mèxic, va ser confós per un déu asteca. Aquell poble, al considerar-lo un déu, li van oferir la seva important beguda, una mena de te amarg fet amb els grans de cacau. Així, els espanyols van descobrir la manera d'usar el cacau.
Més tard, les monges d'Oaxaca, van convertir, gràcies a la canyella i el sucre de canya, el cacau en una beguda líquida i dolça.
La xocolata va ser una beguda molt líquida fins que els monjos frares del monestir de pedra van rebre d'un monestir de mèxic, la recepta per preparar la xocolata junt amb uns grans de cacau. L'església va popularitzar aquesta beguda, ara més espessa, i es va començar a consumir la xocolata entre la noblesa els dies que no es podia menjar carn.
A principis del s.XVII, les infantes espanyoles van difundir la xocolata a França. Més tard, es va extendre per tota Europa.
Després que la xocolata es popularitzés a tota Europa, els europeus van voler tenir les seves propies plantacions de cacau. Com aquesta planta necessita un clima tropical, els europeus tenien les plantacions fora del continent. Ex: els francesos, tenien plaantacions a Madagascar.
Fins al 1828, no es va inventar la rajola de xocolata. Va ser inventada per J. van Houten que va descobrir com extreure el greix dels grans de cacau en pols.
Al cap d'uns anys, al 1867-1875, Daniel Peter, amb l'ajuda de Henry Nestlé, van inventar la xocolata amb llet.
Finalment, l'any 1879, Rodolphe Lindt, va desenvolupar un procés per donar-li a la xocolata la fina textura i el sabor delicat que té a l'actualitat.



No hay comentarios:

Publicar un comentario